Coś dla wielbicieli niewielkich słodkości - waniliowe cupcakes :) Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto w połączeniu ze słodkim maślanym kremem w fantazyjnych kształtach. Radość dla oczu i podniebienia!
Muszę przyznać, że dopiero całkiem niedawno zainteresowałam się tematem cupcakes i muffin i miałam o nich... błędne pojęcie! Wcześniej było to dla mnie jedno i to samo, ale okazuje się, że można wymienić kilka zasadniczych różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami smakołyków:
- w muffinach jako tłuszczu używa się oleju, zaś w cupcakes masła
- muffiny można piec bez papilotek, cupcakes muszą być w ozdobnym ubranku
- muffiny nie wymagają dekorowania (są wyrośnięte, popękane i urocze), a esencją cupcake jest właśnie dekoracja
- muffiny mogą być na słodko lub słono, cupcakes wyłącznie na słodko
- muffiny przygotowujemy wyłącznie mieszając mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, do produkcji cupcakes można użyć miksera
Podsumowując, cupcakes są bajkowymi ciasteczkami z pięknymi ozdobami, a muffiny pysznymi pulchnymi smakołykami do herbaty ;) Zapraszam do upieczenia waniliowych cupcakes mojego przepisu!
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii lub kilka kropelek aromatu waniliowego
Krem maślany
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru (około)
Muszę przyznać, że dopiero całkiem niedawno zainteresowałam się tematem cupcakes i muffin i miałam o nich... błędne pojęcie! Wcześniej było to dla mnie jedno i to samo, ale okazuje się, że można wymienić kilka zasadniczych różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami smakołyków:
- w muffinach jako tłuszczu używa się oleju, zaś w cupcakes masła
- muffiny można piec bez papilotek, cupcakes muszą być w ozdobnym ubranku
- muffiny nie wymagają dekorowania (są wyrośnięte, popękane i urocze), a esencją cupcake jest właśnie dekoracja
- muffiny mogą być na słodko lub słono, cupcakes wyłącznie na słodko
- muffiny przygotowujemy wyłącznie mieszając mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, do produkcji cupcakes można użyć miksera
Podsumowując, cupcakes są bajkowymi ciasteczkami z pięknymi ozdobami, a muffiny pysznymi pulchnymi smakołykami do herbaty ;) Zapraszam do upieczenia waniliowych cupcakes mojego przepisu!
Składniki
Cupcakes- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii lub kilka kropelek aromatu waniliowego
Krem maślany
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru (około)
waniliowe moje ulubione, dodałabym jeszcze kawałki gorzkiej czekolady :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Ślicznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńOblednie wygladaja!
OdpowiedzUsuńOj piękne:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu
OdpowiedzUsuńWyrosły bardzo, ale na szczęście w miarę płaskie :)
Następnym razem ponakładam mniej do papilotek :)
Efekty na moim blogu :)
super, mimo wszystko cieszę się, że wyszły! :)
UsuńKuszące!
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować:D