Waniliowe cupcakes

Coś dla wielbicieli niewielkich słodkości - waniliowe cupcakes :) Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto w połączeniu ze słodkim maślanym kremem w fantazyjnych kształtach. Radość dla oczu i podniebienia!

Muszę przyznać, że dopiero całkiem niedawno zainteresowałam się tematem cupcakes i muffin i miałam o nich... błędne pojęcie! Wcześniej było to dla mnie jedno i to samo, ale okazuje się, że można wymienić kilka zasadniczych różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami smakołyków:
- w muffinach jako tłuszczu używa się oleju, zaś w cupcakes masła
- muffiny można piec bez papilotek, cupcakes muszą być w ozdobnym ubranku
- muffiny nie wymagają dekorowania (są wyrośnięte, popękane i urocze), a esencją cupcake jest właśnie dekoracja
- muffiny mogą być na słodko lub słono, cupcakes wyłącznie na słodko
- muffiny przygotowujemy wyłącznie mieszając mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, do produkcji cupcakes można użyć miksera

Podsumowując, cupcakes są bajkowymi ciasteczkami z pięknymi ozdobami, a muffiny pysznymi pulchnymi smakołykami do herbaty ;) Zapraszam do upieczenia waniliowych cupcakes mojego przepisu!


Składniki

Cupcakes
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii lub kilka kropelek aromatu waniliowego
Krem maślany
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru (około)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 C. Masło o temperaturze pokojowej (po wyjęciu z lodówki można je na chwilkę włożyć do mikrofalówki) utrzeć z cukrem. W rondelku zagrzać mleko i dodać laskę wanilii wraz z wyskrobanymi ziarenkami. Podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aby uwolnić aromat wanilii, nie zagotowywać. Do miski z masłem i cukrem dodać 2 jajka, mleko z wanilią, śmietankę i zmiksować. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i zmiksować z mokrymi składnikami na gładką konsystencję. Przygotowanym ciastem napełniać papilotki w formie do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut. Podawać ostudzone i udekorowane kremem maślanym (składniki kremu miksujemy na gładko, przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy). Smacznego!

7 komentarze:

  1. waniliowe moje ulubione, dodałabym jeszcze kawałki gorzkiej czekolady :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wg przepisu
    Wyrosły bardzo, ale na szczęście w miarę płaskie :)
    Następnym razem ponakładam mniej do papilotek :)
    Efekty na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, mimo wszystko cieszę się, że wyszły! :)

      Usuń
  3. Kuszące!
    Trzeba wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi