Makaron z łososiem teriyaki

Kolejna odsłona uwielbianego przeze mnie sosu teriyaki, tym razem z łososiem w towarzystwie pomidorków koktajlowych i sezamu. Zamiast pomidorków koktajlowych świetnie sprawdzi się również papryka.

Teriyaki – japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake – mirin oraz cukier albo miód.
(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teriyaki)


Składniki

(na 3 porcje)
- 300g filetu z łososia
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 100g makaronu Mie
- 3 łyżeczki jasnego sezamu + do dekoracji
- olej ryżowy
Sos teriyaki
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 cm papryczki chilli (posiekanej)
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 C. Przygotować sos teriyaki: do miseczki wlać sos sojowy, bulion, sos rybny, cukier. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chilli drobniutko posiekać, dodać do miseczki i wszystko razem wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć filet z łososia skórką w dół i wlać sos teriyaki. Piec 16 minut. Wyjąć łososia z piekarnika i usunąć z niego skórę. W woku rozgrzać olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać sos teriyaki z naczynia żaroodpornego, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i lekko odparować sos. W międzyczasie przygotować makaron Mie. Do woka dodać łososia w kawałkach oraz makaron, całość wymieszać i posypać sezamem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dania makaronowe z ryba ale jeszcze takiej wersji nie próbowałam. Wygląda obłędnie! Moje ulubione danie to https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ Ten śmietanowy sos idealnie pasuje do łososia. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi