Kolejny raz orientalne smaki, chociaż może orientalne to za dużo powiedziane, ponieważ Chicken Tikka Masala jest zmodyfikowaną przez Brytyjczyków indyjsko-pakistańską potrawą. Kurczak zyskał popularność na całym świecie i został ogłoszony brytyjską potrawą narodową :) Przepis jest bardzo łatwy, jednak wymaga zakupu kilku niespotykanych u nas przypraw, które można dostać w sklepach z orientalną żywnością.
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Marynata
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
Składniki
(na 4 porcje)- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Marynata
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)
wygląda super :)
OdpowiedzUsuńlubie bardzo, choc w nieco bardziej kremowej wersji :) czesto robie w ceramicznym garnku w piekarniku - super wychodzi!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :) napewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam gorąco :*
zapraszam do mnie bibelotyiszpargaly.blogspot.com