Dzisiaj pierwszy raz w życiu zabrałam się za pieczenie chleba. Wszystko za sprawą pewnego świetnego bloga: Pod Beskidzkim Niebem, na którym znalazłam przepis na wspaniały, łatwy chleb bez wyrabiania i zakwasu :)
Tutaj znajdziecie przepis w oryginalnej wersji - Chleb bez wyrabiania.
Ja przygotowałam ten chleb troszkę inaczej, ze względu na to, że nie posiadam garnka rzymskiego - piekłam go w zwykłym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Dodatkowo zamiast mąki chlebowej zwykłej mąki pszennej. Mimo tych niedogodności, wyszedł znakomity :) Ciasto w lodówce leżało około 14 godzin, chleb piekł się zgodnie z zaleceniami. I wszyscy byli nim zachwyceni!
- 350 ml wody
- 15 g świeżych drożdży (lub suszonych)
- 2 łyżeczki soli
Tutaj znajdziecie przepis w oryginalnej wersji - Chleb bez wyrabiania.
Ja przygotowałam ten chleb troszkę inaczej, ze względu na to, że nie posiadam garnka rzymskiego - piekłam go w zwykłym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Dodatkowo zamiast mąki chlebowej zwykłej mąki pszennej. Mimo tych niedogodności, wyszedł znakomity :) Ciasto w lodówce leżało około 14 godzin, chleb piekł się zgodnie z zaleceniami. I wszyscy byli nim zachwyceni!
Składniki
- 500 g mąki chlebowej lub pszennej- 350 ml wody
- 15 g świeżych drożdży (lub suszonych)
- 2 łyżeczki soli
domowy najlepszy! i aby wyczarować coś tak pysznego wystarczy tak niewiele składników :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ciesze sie, ze chleb smakowal! Proponuje rowniez wyprobowac wersje z maka pelnoziarnista :) Wychodzi ciezszy, ale rowniez pyszny. Pozdrawiam z cudownie bialej Wysowej-Zdroj!
OdpowiedzUsuńWyszedł ślicznie, już prawie poczułam jego smaczny zapach jak zobaczyłam zdjęcie hehe :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebuś:-). Piekny Ci wyszedł:-)
OdpowiedzUsuńswietna sprawa domowy chleb
OdpowiedzUsuńAle ma cudownie chrupiącą skórkę, uwielbiam zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu :)
OdpowiedzUsuńPiękny! JA robiłam mój pierwszy na zakwasie, który też był moim pierwszym. ;) Gratulacje! teraz już wpadniesz w sidła domowego pieczywa! ;)
OdpowiedzUsuńOj taki domowy chleb jest najlepszy... Ten zapach i smak :)
OdpowiedzUsuń