Mój pierwszy chleb - bez wyrabiania

Dzisiaj pierwszy raz w życiu zabrałam się za pieczenie chleba. Wszystko za sprawą pewnego świetnego bloga: Pod Beskidzkim Niebem, na którym znalazłam przepis na wspaniały, łatwy chleb bez wyrabiania i zakwasu :)
Tutaj znajdziecie przepis w oryginalnej wersji - Chleb bez wyrabiania.

Ja przygotowałam ten chleb troszkę inaczej, ze względu na to, że nie posiadam garnka rzymskiego - piekłam go w zwykłym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Dodatkowo zamiast mąki chlebowej zwykłej mąki pszennej. Mimo tych niedogodności, wyszedł znakomity :) Ciasto w lodówce leżało około 14 godzin, chleb piekł się zgodnie z zaleceniami. I wszyscy byli nim zachwyceni!



Składniki

- 500 g mąki chlebowej lub pszennej
- 350 ml wody
- 15 g świeżych drożdży (lub suszonych)
- 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone świeże drożdże, chwilkę mieszamy a następnie zostawiamy na 5 minut. Do miski z drożdżami dodajemy mąkę z solą i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Miskę z przykryciem wstawiamy do lodówki na 12-20 godzin. Blat obsypujemy mąką i kładziemy na nim nasze ciasto. Rozciągamy na placek o grubości ok. 3 cm, dokładnie oprószamy mąką, a następnie zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 C (wraz z naczyniem żaroodpornym w środku). Przekładamy wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego (ostrożnie, z rękawicami kuchennymi) i pieczemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!

8 komentarze:

  1. domowy najlepszy! i aby wyczarować coś tak pysznego wystarczy tak niewiele składników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ciesze sie, ze chleb smakowal! Proponuje rowniez wyprobowac wersje z maka pelnoziarnista :) Wychodzi ciezszy, ale rowniez pyszny. Pozdrawiam z cudownie bialej Wysowej-Zdroj!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł ślicznie, już prawie poczułam jego smaczny zapach jak zobaczyłam zdjęcie hehe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowy chlebuś:-). Piekny Ci wyszedł:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ma cudownie chrupiącą skórkę, uwielbiam zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! JA robiłam mój pierwszy na zakwasie, który też był moim pierwszym. ;) Gratulacje! teraz już wpadniesz w sidła domowego pieczywa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj taki domowy chleb jest najlepszy... Ten zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi