Faszerowany bakłażan

Bakłażan faszerowany pysznym nadzieniem mięsnym z nutką cynamonu, mała namiastka greckiej Moussaki :)


Składniki

(na 4 porcje)
- 2 bakłażany
- 250 g mięsa mielonego
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 60 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Bakłażany przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany wydrążyć zostawiając ściankę o grubości 0,5-1 cm (można wyrównać powierzchnię skrobiąc łyżką). Wydrążony środek bakłażana pokroić w kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec bakłażany przez 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać czosnek, mięso mielone i podsmażyć. Następnie wsypać przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę oregano, 1/3 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Dodać pomidory z puszki, wydrążoną część bakłażana oraz 1/3 szklanki wody, wymieszać i dusić około 15 minut. Lekko podpieczone bakłażany faszerować przygotowanym nadzieniem, posypać pokruszoną fetą i szczyptą oregano i piec na blaszce nasmarowanej oliwą około 10-15 minut w 200 C. Smacznego!

4 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi