Pyszne azjatyckie, bardzo ostre danie. Oczywiście ostrość można regulować poprzez ilość papryczki chilli. Do tego dania najlepiej użyć części wołowiny przeznaczonych do smażenia, czyli na przykład polędwicy wołowej, ligawy lub karkówki. Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie chrupkiej konsystencji papryki.
- 500 g wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli (lub połowa jeśli ktoś lubi mniej ostre)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra
- olej ryżowy
Składniki
(na 6 porcji)- 500 g wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli (lub połowa jeśli ktoś lubi mniej ostre)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra
- olej ryżowy
Smacznie wygląda <3 Masz talent, Jagoda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i smaczny przepis:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuń