Dzisiaj coś na słodko - szybki i łatwy przepis na pyszną babkę piaskową. Babka jest uniwersalna, smakuje praktycznie wszystkim i nadaje się na każdą okazję ;)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1-2 szklanki cukru (zależnie od smaku, 2 szklanki to bardzo słodka babka, ale ja taką lubię)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki roztopionej margaryny
- aromat waniliowy lub migdałowy
Składniki
- 4 jajka- 3 szklanki mąki pszennej
- 1-2 szklanki cukru (zależnie od smaku, 2 szklanki to bardzo słodka babka, ale ja taką lubię)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki roztopionej margaryny
- aromat waniliowy lub migdałowy
Prosto, pysznie i bardzo domowo czyli....tak jak lubie najbardziej:-).
OdpowiedzUsuńWłaśnie sie piecze.. moja moze wyjsc troche źle gdyz wsypalam make i telefon mi zadzwonil i mosialam na chwilke przestac mieszac i wyszly troche grudki ale moze bedzie dobra :)
OdpowiedzUsuńpyszne piekłam
OdpowiedzUsuńrozumiem, że margaryna ma być roztopiona?
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej :)
OdpowiedzUsuńzabieram się za pieczenie:)
OdpowiedzUsuńNa jaka forme//?
OdpowiedzUsuńja używam formy na babkę o średnicy 25 cm :)
Usuńbyło naprawdę super ale niestety już zjadłem
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika ... zamiast 2 szklanek cukru dałam 1 a i tak jest słodka /nie wytrzymałam i na ciepło odkroiłam kawałek/... no i trochę ciasta wymieszałam z kakao i wlałam zygzakami w środek babki ...ładnie wyrosła .Piekłam bez termoobiegu 35 min. w 180 st.C w formie z kominem ;)
OdpowiedzUsuńsuper :) faktycznie, ja bardzo lubię babkę na słodko, więc 2 szklanki mi pasują, ale dla niektórych osób może to być za dużo. uwzględniłam to już w przepisie, dziękuję za komentarz :)
Usuń