Coś pysznego i miłego dla oka. Wilgotne, czekoladowe muffiny z pysznym umiarkowanie słodkim kremem i z truskawkami. Naprawdę świetnie się prezentują i wybornie smakują! Dla lepszego efektu z truskawek można powycinać serduszka :)
Suche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (nie słodzonego, do wypieków)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 40 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
Krem z mascarpone
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
Składniki
(na około 12 muffin)Suche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (nie słodzonego, do wypieków)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 40 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
Krem z mascarpone
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
Taki krem jest najlepszy do muffinków:)
OdpowiedzUsuńtakie babeczki z serduszkowymi truskawkami byłyby świetne na walentynki :)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi letnią porę :) wspaniałe!
OdpowiedzUsuńsama słodycz!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! A te truskawki już takie czerwcowe... A tu śniegu za oknem po kolana!
OdpowiedzUsuńcudowne!:) oj kusisz kusisz:)
OdpowiedzUsuńpiękne babeczki :) ale mam jedno pytanie - ile mniej więcej potrzeba masła przed roztopieniem ?
OdpowiedzUsuńpół kostki - 100g masła wystarczy :) faktycznie niezbyt precyzyjnie się wyraziłam, już poprawiam :)
OdpowiedzUsuńdzięki. Zamierzam wypróbować na walentynki :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :)
OdpowiedzUsuń