Przepis na kluski śląskie, które robi się naprawdę szybko, wymagają niewielu składników, a smakują o niebo lepiej od wszelkiego rodzaju sklepowych wytworów kluskopodobnych ;) Idealne do gulaszu, zrazów wołowych i innych potraw duszonych. A już jutro przepis na domowe rolady wołowe - zrazy, idealne do tych kluseczek. Zapraszam!
- 500 g ziemniaków (około 4 dużych ziemniaków)
- 1 szklanka mąki pszennej (mniej więcej)
- 1 jajko
Składniki
(na 12-16 klusek)- 500 g ziemniaków (około 4 dużych ziemniaków)
- 1 szklanka mąki pszennej (mniej więcej)
- 1 jajko
jakie wspaniałe kluchy:) moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńU mnie stosuje się mąkę ziemniaczaną w ilości 1/4 objętości ziemniaków. No i brak jajka :)
OdpowiedzUsuńAle co tam ważne że są pyszne :D
pozdrawiam
Też je uwielbiam ale również jak przedmówca nie dodaję jajka :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale śląskich jeszcze nie jadlam
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smak..
OdpowiedzUsuńPrawdziwy polski przysmak
OdpowiedzUsuń