Penne z sardynkami, pomidorami i szpinakiem

Od baaardzo dawna nie było żadnych nowych przepisów, a wszystko za sprawą tego, że przeprowadziłam się do Kopenhagi i zaczęłam tam studia. Było więc troszeczkę zamieszania w moim życiu i ciągły brak czasu...
W piątek przeprowadzam się do innego mieszkania, więc rozpoczęłam proces opróżniania lodówki i tak powstało danie z dzisiejszego przepisu :)


Składniki

(na 4 porcje)
- 125g sardynek z puszki w oliwie extra vergine
- 3 duże pomidory
- 4 garści świeżego szpinaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- makaron penne

Przygotowanie

Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć sardynki z puszki. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i posiekane 2 ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, czasem mieszając. Doprawić solą, pieprzem, łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii. W międzyczasie ugotować makaron penne oraz umyć i posiekać liście szpinaku. Sos sardynkowo-pomidorowy podawać z makaronem i świeżym szpinakiem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i jest szpinak mniam

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi