Przepis na pyszny sernik z truskawkami. Miałam wielką ochotę na kontrastową czerwień na zdjęciu, więc użyłam mrożonych truskawek. Wiadomo, że to nie to samo co piękne świeże truskawki, ale sernik był bardzo dobry ;) Zaopatrzyłam się w nowy aparat, więc jest nadzieja na apetyczne zdjęcia i częste wpisy na blogu!
- 2,5 szklanki zmielonych biszkoptów (ja użyłam biszkoptów wrocławskich - wystarczy jedno opakowanie)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 70g masła
Nadzienie
- 1kg tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu sernikowego z wiaderka)
- 270g drobnego cukru
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 160 ml kwaśnej śmietany
- 160 ml słodkiej śmietany
Wierzch
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 2 garści truskawek
Mus truskawkowy
- garść truskawek
- 2 łyżki cukru
Składniki
Spód- 2,5 szklanki zmielonych biszkoptów (ja użyłam biszkoptów wrocławskich - wystarczy jedno opakowanie)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 70g masła
Nadzienie
- 1kg tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu sernikowego z wiaderka)
- 270g drobnego cukru
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 160 ml kwaśnej śmietany
- 160 ml słodkiej śmietany
Wierzch
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 2 garści truskawek
Mus truskawkowy
- garść truskawek
- 2 łyżki cukru
I zapachniało latem... :)
OdpowiedzUsuńo rany... rozkosz.
OdpowiedzUsuńwygląda obłednie!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam truskawki, sernik wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńRzadko kiedy sernik z przepisu jest tak smaczny :)
OdpowiedzUsuń