Kaczka teriyaki na makaronie ryżowym ostatnimi czasy stała się jednym z moich ulubionych dań :) A już niedługo święta i będzie można przygotować mnóstwo pysznych rzeczy! w tej chwili mam kilka pomysłów na smakołyki - między innymi na świąteczne pralinki ;)
Składniki
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- makaron ryżowy
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
Marynata
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnki (zmiażdzone)
- 2 łyżeczki świeżego imbiru (startego)
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Składniki marynaty wymieszać w miseczce, dodać piersi z kaczki i marynować około godziny lub dłużej. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć piersi z kaczki z marynaty i ponacinać skórkę na krzyż aż do mięsa. Marynatę zachować. Kaczkę smażyć na małym ogniu skórką do dołu na dużej patelni bez dodatku tłuszczu, czasem obracając, aż skórka będzie zrumieniona, a tłuszcz będzie prawie całkowicie wytopiony. Do naczynia żaroodpornego wlać część marynaty, a następnie dodać piersi z kaczki skórką do góry, tak aby marynata do połowy pokrywała kaczkę. Piec przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy i zgrillować pokrojoną w paseczki paprykę. Kaczkę wyjąć z piekarnika i pozwolić jej odpoczywać przez 5 minut. Resztkę marynaty wraz z resztkami z naczynia żaroodpornego wlać na dużą patelnie i gotować na małym ogniu do zredukowania, aby powstał sos. Można go także zagęścić mąką. Podawać jako dodatkowy sos do kaczki. Piersi z kaczki pokroić w plasterki i ułożyć na makaronie ryżowym razem z grillowaną papryką. Kaczka powinna być miękka i lekko różowa w środku. Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz