Dzisiaj publikuję przepis na kruchę ciasteczka z kawałkami czekolady - ulubiony przysmak Cookie Monstera ;) Moje ciasteczka są jednak troszkę inne - ponieważ czekoladę siekam w blenderze, a nie za pomocą noża. W rezultacie kawałki czekolady są mniejsze, a całe ciasteczka bardziej czekoladowe i brązowe ;) Jeżeli ktoś chce uzyskać tradycyjne ciasteczka, czekoladę należy po prostu posiekać za pomocą noża.
- 100g masła o temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- kropelka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g posiekanej czekolady
Składniki
- 1/2 szklanki cukru- 100g masła o temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- kropelka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g posiekanej czekolady
Przygotowanie
Czekoladę posiekać w blenderze (można też nożem, dla uzyskania klasycznego efektu). Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (jeżeli masło wyjmujemy prosto z lodówki, można je chwileczkę podgrzać w mikrofalówce). Dodać jedno roztrzepane jajko, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kropelkę aromatu waniliowego. Wszystko razem zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i szybko wyrobić ciasto, tak aby czekolada się nie zagrzała i nie roztopiła. Rozwałkować ciasto na placek w grubości około 0,5 cm i wykrawać kółka lub inne kształty za pomocą kieliszka lub foremek do ciasteczek. Piec na blaszce z papierem do pieczenia w 180 C przez 15 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić przed podaniem. Smacznego!Zdjęcie pochodzi ze strony www.digitaljournal.com |
Pyszne te ciasteczka, wyglądają na chrupiące, ja dodaję jeszcze masło orzechowe(crunchy,lidl), do herbatki idealne:)
OdpowiedzUsuńMam zamiar je dziś wypróbować;-))))Pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuń