Uwielbiam chilli! To jedno z dań, które w moim domu niezależnie od ilości 'schodzą' w jeden wieczór. Tortilla z chilli con carne, to coś przepysznego ;)
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, chilli, papryka słodka
- tortille pszenne (6 sztuk)
- kilka łyżek śmietany 18%
Tortille podgrzać w mikrofalówce lub na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwijać zgodnie z obrazkami:
1. Nakładamy śmietanę na tortillę.
2. Nakładamy chilli.
3. Zawijamy jedną stronę tortilli i smarujemy śmietaną, która będzie działała jak 'klej'.
4. Zawijamy drugą stronę.
Smacznego!
Składniki
- 500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, chilli, papryka słodka
- tortille pszenne (6 sztuk)
- kilka łyżek śmietany 18%
Przygotowanie
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, oregano, paprykę słodką, tak aby mięso miało lekko rdzawy kolor od przypraw. Podsmażyć, a następnie dodać pomidory z puszki i gotować do powstania sosu. Dodać czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz 2 łyżki przyprawy chilli i dusić pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Papryka powinna zmięknąć i cała potrawa powinna być lekko słodka - jeśli nie jest, można dodać trochę cukru.Tortille podgrzać w mikrofalówce lub na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwijać zgodnie z obrazkami:
1. Nakładamy śmietanę na tortillę.
2. Nakładamy chilli.
3. Zawijamy jedną stronę tortilli i smarujemy śmietaną, która będzie działała jak 'klej'.
4. Zawijamy drugą stronę.
Smacznego!
pychota!:) bardzo dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuńuwielbiam, zjadłabym o tak!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnię meksykańską :) muszę zrobić, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń