Ciekawa alternatywa dla dań z łososiem. Sama ryba musi być koniecznie dobrze przyprawiona, warto ją także podawać z jakimś sosem, ponieważ ciasto francuskie 'łagodzi' smak.
Składniki
Łosoś- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g fileta z łososia
- pół cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryka
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia otarta
- mała garść czarnego sezamu
- 1 roztrzepane jajko
Sos pomidorowy
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół małej cebulki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- ewentualnie mąka do zagęszczenia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 C. Usunąć skórę z łososia i pokroić go w długie wąskie pasy. Cebulę pokroić w kosteczkę, paprykę w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Rozwinąć ciasto francuskie i położyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Łososia doprawić solą, pieprzem, bazylią i ułożyć go na środku ciasta. Posypać cebulą, ułożyć pomidorki i paprykę zgodnie z obrazkiem nr 1. Ciasto francuskie zawinąć i ponacinać (zdj. nr 2), a następnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i ułożyć na powierzchni sezam (zdj. nr 3). Włączyć termoobieg w piekarniku i piec łososia przez 15-20 minut, do czasu aż ciasto będzie ładnie zrumienione.W międzyczasie przygotować szybki sos pomidorowy: w małym rondelku podgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, pomidor, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawić. Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu do odparowania, a następnie zblendować. Sos można także zagęścić mąką. Łososia wyjąć z piekarnika, podzielić na części i podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
Pięknie podane, robiłam niedawno podobne roladki z łososiem(wg Pascala), następnym razem dodam też pomidorki i paprykę:)
OdpowiedzUsuńSłabo widać te obrazki - nie ma możliwości powiększenia...
OdpowiedzUsuńW sumie takiego łososia jeszcze nie miałem okazji jeść i muszę powiedzieć, że wygląda bardzo apetycznie. Ja ogólnie jestem wielkim zwolennikiem spożywania ryb i często także u mnie łosoś się pojawia. Najbardziej na ten moment odpowiada mi przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-serem-feta/ i uważam, ze tak podany łosoś każdemu będzie smakował.
OdpowiedzUsuń