Wieprzowina w czerwonym sosie

Danie kuchni greckiej. Bardzo dobre, nie wymagające wielu składników, a trochę czasu. Uwaga! Można nieco przesadzić z winem ;) Cynamon jest niezbędną przyprawą w kuchni greckiej i tak jak nie przepadam za nim w żadnych daniach, to w tej potrawie go uwielbiam ;)


Składniki

- 500g wieprzowiny (np. szynki)
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka otartej pietruszki, sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie

Wieprzowinę pokroić w 2-3 cm kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną wieprzowinę i smażyć 3-4 minuty na dużym ogniu. Dodać 1/2 szklanki czerwonego wina, 1/2 szklanki wody, pomidory z puszki, przyprawy (cynamon, pietruszkę, sól, pieprz), 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości około godziny, od czasu do czasu zamieszać. Podawać ze smażonymi warzywami, ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Też lubię takie dania:-) a moją ulubioną potrawią grecką jest musaka w której też używa się cynamonu i wina:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) ostatnio chodzi za mną mięso w winie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super :) od razu zrobiłam się głodna :P

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi