Krem z kalafiora

Gęsty, pyszny krem z kalafiora podawany z chrupiącymi grzaneczkami i listkami bazylii :)



Składniki

(na 4 duże porcje)
- 1 duży kalafior
- 1,5 l wody lub bulionu
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Z kalafiora oderwać liście i pokroić go na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie dodać pokrojony kalafior. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać 1,5 l wody lub bulionu i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę i gotować około 30 minut. Następnie zupę zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ach uwielbiam takie zupki zwłaszcza z grzankami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcie, a krem palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do wzajemnej obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi