Ciasto czekoladowe bez glutenu

Bardzo ciekawy przepis na ciasto czekoladowe. Bez glutenu, bez mąki. Z ograniczoną ilością cukru i węglowodanów - idealne dla osób na diecie paleo. Ogólnie mówiąc jest to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłego ciasta czekoladowego. Zdrowsza nie znaczy jednak mniej kaloryczna, bo to ciasto ma duuużo kalorii :)


Składniki

(na 10 porcji)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki kokosowej (drobno zmielonych wiórków kokosowych)
- 3/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki syropu z agawy

Krem czekoladowy:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki niesłodzonego kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Glazura czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
- 50 ml wody

Przygotowanie

Przygotowywanie ciasta rozpocząc od kremu czekoladowego. Do rondelka wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu często mieszając do momentu, w którym ilość mleka kokosowego zmniejszy się o połowę, a jego konsystencja będzie gęsta. Dodać kakao, aromat waniliowy i syrop z agawy, dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić i włożyć do lodówki.

W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier trzcinowy. Do drugiej miski wlać stopiony olej kokosowy, mleko kokosowe, jajka i syrop z agawy, bardzo dokładnie wymieszać. Następnie zawartość miski z mokrymi składnikami wlać do dużej miski z suchymi i wymieszać szpatułką do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Ciasto wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia. Piec 50-60 minut w 180 C. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotować czekoladową glazurę. Do rondelka wlać 50 ml wody i dodać 50 g gorzkiej czekolady w kawałkach. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odparować około połowy płynu, aby konsystencja była dość gęsta.

Ostudzone ciasto przekroić na pół. Ułożyć dolną warstwę ciasta, a następnie posmarować ją kremem czekoladowym, zużyć go w całości. Na to położyć górną warstwę ciasta i wylać na nią jeszcze ciepłą czekoladową glazurę. Poczekać z jedzeniem aż glazura lekko zastygnie. Smacznego!




9 komentarze:

  1. ślinka mi cieknie na klawiaturę, wygląda obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. fiu fiu ale ciacho! poproszę kawałek albo najlepiej dwa ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jak ja się cieszę- mam wszystkie składniki w domu!!!:))) Upiekę, bo narobiłam sobie olbrzymiej ochoty na Twoje mega zdrowe i zapewne pysznie czekoladowe ciacho!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, mam nadzieję, że się uda! :)

      Usuń
  4. Nie używałam jeszcze nigdy mąki kokosowej, ale podejrzewam że jest pyszna... ciasto ze zdjęcia aż do mnie mówi, cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a mi wyszedł zakalec nie wiem

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda pysznie, brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi