Krewetki w tempurze

Przepis na chrupiące krewetki w tempurze. Szybkie danie, czy też raczej przekąska, która wymaga niestety duuużej ilości oleju ryżowego do smażenia ;) Najlepiej aby krewetki były surowe, jednak można też użyć gotowanych, chociaż nie będą wtedy tak chrupiące.

Tempura - potrawa kuchni japońskiej. Wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, jednak na dobre zadomowiła się w Japonii. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.
(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tempura)


Składniki

Krewetki w tempurze
- 20 krewetek black tiger obranych z ogonkami (najlepiej surowych, ale mogą być też gotowane)
- olej ryżowy
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- kilka łyżek mąki do obtoczenia krewetek
Sos orientalny
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 małej papryczki chilli

Przygotowanie

W plastikowej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta: mąkę, wodę, jajko, szczyptę soli i zmiksować na gładką konsystencję. Ciasta wychodzi niestety za dużo - z pozostałości można zrobić np. naleśniki. Do głębokiej teflonowej niezbyt dużej patelni wlać warstwę oleju ryżowego o głębokości 2 cm i mocno go rozgrzać. Krewetki kolejno obtaczać w mące, trzymając za ogonki zanurzać w cieście i wkładać do oleju (najlepiej smażyć po 4-5 na raz). W przypadku surowych krewetek smażyć ok. 4 minut, w przypadku gotowanych około 1,5 minuty czasem obracając. Usmażone krewetki ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Przygotować sos: do małego rondelka wlać wodę, sos sojowy, 3 szklanki cukru, łyżeczkę startego imbiru oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli. Gotować na małym ogniu do zredukowania, można także zagęścić mąką. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Owoce morza w tempurze to jest to! Jeśli tylko w restauracji mają taką przystawkę - zawsze je wybieram. Dosłownie wczoraj jadłem bardzo dobrze zrobione kalmary w tempurze w restauracji Augusta w Krakowie. Mają cudną lokalizację, bo gospodarzą na barce przycumowanej przy Kazimierzu. Ale to nie jest krakowska barka z Holandii, jak większość, ale bardzo nowoczesna restauracja z pięknym widokiem na Wisłę i kładkę Bernatka.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli chcecie przygotować krewetki w tempurze wybierzcie surowe, gotowane po wrzuceniu do gorącego oleju będą przesmażone i twarde.Mieszanka na tempure powinna się składać z kilku mąk z samej pszennej to nie to samo. Doskonały sos do krewetek to sweet chilli polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi