Urodzinowy tort kokosowy

Na 21 urodziny mojego chłopaka zrobiłam tort kokosowy z przepisu ze strony mojewypieki.com. Był pyszny! :) Biszkopt nasączony malibu, przełożony masą z mascarpone, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą - pycha! Do ozdobienia tortu użyłam masy cukrowej. Robiłam wcześniej kilka razy masę z pianek marshmallow, jednak cukrowa jest sto razy lepsza - szybciej i łatwiej ją zrobić, nie klei się tak bardzo i można wyczarować z niej prawdziwe cuda :) Jednak w związku z tym, że do dekoracji użyłam masy cukrowej musiałam zastąpić czymś śmietanę w kremie z mascarpone (masa mogłaby się rozpuścić), wybrałam więc masło.

A tak poza tym to dzisiaj jpgotuje stuknęło 10 000 wyświetleń :)))


Składniki

Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem z mascarpone
- 200 g masła
- 625 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Nasączenie tortu
- 100 ml likieru kokosowego
- 100 ml wody
- 50 g gorzkiej czekolady
Masa cukrowa
- około 500 g cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody

Przygotowanie

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką). Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Krem z mascarpone
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać likier, wymieszać do połączenia. 1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.
Wykonanie
Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki likieru i wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2 biszkopt, nasączyć połową pozostałego likieru i wody. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni biszkopt i nasączyć go pozostałym likierem. Boki i wierzch tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić płatkami kokosowymi. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Masa cukrowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i dodać glukozę. Gdy składniki się połączą wylać płyn do dużej miski i stopniowo dodawać cukier puder wyrabiając masę jak ciasto. Masa nie musi być całkowicie wyrobiona, może lekko się kleić, ale musi być plastyczna. Można farbować ją barwnikami spożywczymi.

Przepis na tort pochodzi ze strony www.mojewypieki.com, nie jestem jego autorką.

2 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie, a jeżeli jest kokosowy to ja jestem jak najbardziej na tak! Twój mężczyzna musiał byc zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się,że 10 000 wyświetleń stuknęło:-) chętnie się tu zagląda:-)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi