Kluski śląskie

Przepis na kluski śląskie, które robi się naprawdę szybko, wymagają niewielu składników, a smakują o niebo lepiej od wszelkiego rodzaju sklepowych wytworów kluskopodobnych ;) Idealne do gulaszu, zrazów wołowych i innych potraw duszonych. A już jutro przepis na domowe rolady wołowe - zrazy, idealne do tych kluseczek. Zapraszam!


Składniki

(na 12-16 klusek)
- 500 g ziemniaków (około 4 dużych ziemniaków)
- 1 szklanka mąki pszennej (mniej więcej)
- 1 jajko

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, a następnie dokładnie rozgnieść i ostudzić. W misce wymieszać rozgniecione ziemniaki z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i wyrobić ciasto (dawać jak najmniej mąki, ciasto może być lekko klejące). Formować nieduże kulki robiąc na środku wgłębienie palcem. Gotować kilka minut (około 5) we wrzącej osolonej wodzie, do momentu aż kluski wypłyną na powierzchnię.

6 komentarze:

  1. jakie wspaniałe kluchy:) moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie stosuje się mąkę ziemniaczaną w ilości 1/4 objętości ziemniaków. No i brak jajka :)

    Ale co tam ważne że są pyszne :D

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je uwielbiam ale również jak przedmówca nie dodaję jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać, ale śląskich jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi