Muffiny malinowe z dodatkiem migdałów

Witam. Wróciłam już do Wrocławia, więc miałam czas na pokrzątanie się po kuchni, a zarazem na opublikowanie nowego przepisu - dzisiaj coś na deser ;) Muffiny malinowe z dodatkiem migdałów nie są bardzo słodkie i nie ma po nich wielkiego uczucia 'zapchania'.


♥ Muffiny malinowe z dodatkiem migdałów ♥



Składniki

  • 250g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 150g cukru
  • 250g mąki
  • 275g maślanki
  • 80g posiekanych migdałów
  • 1 jajko
  • 70ml oleju roślinnego
  • 2,5 łyżeczki proszku po pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 C. Posiekać migdały w blenderze. Przygotować składniki suche: mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przygotować składniki mokre: rozmącić jajko, dodać cukier, maślankę, olej, maliny i ostrożnie wymieszać łyżką. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie mieszać aż do połączenia. Formę do muffinek wypełnić papilotkami lub natłuścić masłem. Zagłębienia wypełnić ciastem do poziomu 4/5. Piec 20 minut. Ostudzone muffiny udekorować gęstą śmietanką, cukrem pudrem i malinami. Smacznego! 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi