Witam. Wróciłam już do Wrocławia, więc miałam czas na pokrzątanie się po kuchni, a zarazem na opublikowanie nowego przepisu - dzisiaj coś na deser ;) Muffiny malinowe z dodatkiem migdałów nie są bardzo słodkie i nie ma po nich wielkiego uczucia 'zapchania'.
♥ Muffiny malinowe z dodatkiem migdałów ♥
Składniki
- 250g malin (świeżych lub mrożonych)
- 150g cukru
- 250g mąki
- 275g maślanki
- 80g posiekanych migdałów
- 1 jajko
- 70ml oleju roślinnego
- 2,5 łyżeczki proszku po pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 C. Posiekać migdały w blenderze. Przygotować składniki suche: mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przygotować składniki mokre: rozmącić jajko, dodać cukier, maślankę, olej, maliny i ostrożnie wymieszać łyżką. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie mieszać aż do połączenia. Formę do muffinek wypełnić papilotkami lub natłuścić masłem. Zagłębienia wypełnić ciastem do poziomu 4/5. Piec 20 minut. Ostudzone muffiny udekorować gęstą śmietanką, cukrem pudrem i malinami. Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz