Krem pomidorowy

Dzisiaj przepis na przepyszny krem pomidorowy, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.


Składniki

- 1kg pomidorów w puszce
- 400ml wody
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, cukier
- do dekoracji: śmietanka, ocet balsamiczny, świeża bazylia

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Od razu dodać przyprawy: 3 listki laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, łyżeczkę oregano i 2 łyżeczki pietruszki. Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną pachnieć dodać pomidory z puszki i wodę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut. Następnie wyłowić z zupy liście laurowe i ziele angielskie i zmiksować zupę blenderem. Doprawić dla smaku, można również dodać 1 kostkę rosołową dla bardziej intensywnego aromatu. Krem podawać z kroplą śmietanki i octu balsamicznego, udekorować świeżą bazylią. Smacznego!

1 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi