Witam.
Z racji tego, że obecnie przebywam w Amsterdamie i za bardzo nie mam co robić, (mój chłopak poszedł do pracy, a ja zwiedziłam już wszystkie atrakcje i sklepy w mieście), postanowiłam założyć bloga kulinarnego. Plan założenia bloga istniał od jakiegoś czasu, jednak dopiero teraz udało mi się go zrealizować ;).
Na początek pierwszy przepis:
♥ Karkówka w sosie miodowo-musztardowym ♥
Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju grille i imprezy na świeżym powietrzu.
- 500g karkówki wieprzowej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu lipowego
- 6-8 łyżek musztardy sarepskiej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć i pozbyć się wszystkich kostek, błon. Osuszyć, podzielić na porcje o grubości ok. 1-1,5 cm i rozbić. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce i zrobić marynatę. Karkówkę zalać marynatą i 'wmasować' ją w mięso. Wstawić pod przykryciem do lodówki na minimalnie 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć na średnim ogniu przewracając do czasu, aż na karkówce pojawią się brązowe pręgi. Podczas smażenia polewać pozostałą marynatą, by mięso było soczyste. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami i sałatką z sosem balsamicznym "na słodko". Smacznego!
Jak w Józefowie, PYCHA !
OdpowiedzUsuń