Krem brokułowy

Gęsty, pyszny krem brokułowy. Idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Składniki

- 1 duży brokuł
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1l bulionu drobiowego (lub z kostki)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku o grubym dnie. Czosnek posiekać i dorzucić do cebuli. Brokuł podzielić na części, pokroić w duże kostki i wrzucić do garnka. Dodać 250 ml bulionu i gotować do czasu gdy brokuły lekko zmiękną, następnie wlać resztę bulionu. Gotować na małym ogniu 20 minut, a następnie doprawić solą, pieprzem, bazylią i zmiksować blenderem na gładki krem. Udekorować śmietanką i świeżą bazylią. Smacznego!

1 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi