Tajska wołowina z chilli

Pyszne azjatyckie, bardzo ostre danie. Oczywiście ostrość można regulować poprzez ilość papryczki chilli. Do tego dania najlepiej użyć części wołowiny przeznaczonych do smażenia, czyli na przykład polędwicy wołowej, ligawy lub karkówki. Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie chrupkiej konsystencji papryki.


Składniki

(na 6 porcji)
- 500 g wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli (lub połowa jeśli ktoś lubi mniej ostre)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra
- olej ryżowy

Przygotowanie

Ponieważ w woku wszystko przyrządza się błyskawicznie, należy najpierw przygotować składniki. Czas smażenie dania powinien trwać zaledwie kilka minut (w przypadku dłuższego smażenia wołowina stanie się twarda). Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryki pokroić w cienkie słupki, papryczkę chilli posiekać (i wydrążyć pestki), wołowinę lekko rozbić i pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać olej ryżowy i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać wołowinę z papryczką chilli i lekko podsmażyć. Następnie dodać czerwoną i zieloną paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę sosu rybnego i 2 łyżeczki cukru. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu, w którym wołowina będzie usmażona. Przyprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i posypać świeżą kolendrą. Podawać z azjatyckim makaronem lub ryżem. Smacznego!

4 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi