Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Danie szybkie i naprawdę pyszne. Można podawać na przykład z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych i świeżym pieczywkiem.



Składniki

(na 2 porcje)
- 1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300g)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku nieobrane, 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
Sos gorgonzola
- 1 szklanka mleka
- 60 g sera gorgonzola
- przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

Polędwiczkę wieprzową obtoczyć w oliwie, soli, pieprzu i 2 łyżeczkach ziół prowansalskich. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzać mleko, a następnie dodać ser gorgonzola. Rozpuścić ser ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić mąką). Wyciągnąć z lodówki polędwiczkę wieprzową i pokroić ją w plastry o grubości ok. 2 cm, każdy lekko rozbić. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej dodać 2 ząbki czosnku i 2 liście laurowe. Smażyć polędwiczki na średnim ogniu kilka minut, od czasu do czasu przewracając. Wyjąć z patelni i pozwolić odpocząć polędwiczkom przez około 5 minut. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem gorgonzola. Smacznego!

1 komentarze:

  1. These are truly impressive ideas in regarding blogging.
    You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.



    Feel free to surf to my weblog ... laymans
    My website: loadstringa

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi