Danie szybkie i naprawdę pyszne. Można podawać na przykład z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych i świeżym pieczywkiem.
Składniki
(na 2 porcje)
- 1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300g)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku nieobrane, 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
Sos gorgonzola
- 1 szklanka mleka
- 60 g sera gorgonzola
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową obtoczyć w oliwie, soli, pieprzu i 2 łyżeczkach ziół prowansalskich. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzać mleko, a następnie dodać ser gorgonzola. Rozpuścić ser ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić mąką). Wyciągnąć z lodówki polędwiczkę wieprzową i pokroić ją w plastry o grubości ok. 2 cm, każdy lekko rozbić. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej dodać 2 ząbki czosnku i 2 liście laurowe. Smażyć polędwiczki na średnim ogniu kilka minut, od czasu do czasu przewracając. Wyjąć z patelni i pozwolić odpocząć polędwiczkom przez około 5 minut. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem gorgonzola. Smacznego!
These are truly impressive ideas in regarding blogging.
OdpowiedzUsuńYou have touched some good things here. Any way keep up wrinting.
Feel free to surf to my weblog ... laymans
My website: loadstringa