Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Przepyszne danie - soczyste polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie borowikowym. Jestem wielką fanką grzybów i ciemnych sosów pieczeniowych, więc jest to jeden z moich ulubionych przepisów ;)


Składniki

Polędwiczki
- polędwiczka wieprzowa
- masło i olej roślinny do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
Sos borowikowy
- 25g suszonych borowików
- średnia cebula
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, estragon, cukier

Przygotowanie

Polędwiczkę wieprzową natrzeć dużą ilością rozmarynu, soli, pieprzu i wstawić do lodówki na dwie godziny. Suszone borowiki wstawić do zimnej wody na całą noc. Polędwiczkę wieprzową smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złocisty kolor, a następnie zalać ją wodą do połowy wysokości i dusić przez 30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle na osobnej patelni. Dodać namoczone borowiki wraz z pozostałą ciemna wodą. Gotować aż sos zredukuje się o połowę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i estragonem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, a następnie zmiksować sos blenderem otrzymując jednolitą gęstą konsystencję. Wyjąć polędwiczkę wieprzową, pokroić ją na plasterki, polać sosem borowikowym i przystroić koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Syberyjczyk :) Polecam, najukochańsze zwierzęta. Jest u nas członkiem rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A można zastąpić zwykłe grzyby suszonymi?

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi