Roladki drobiowe z zielonymi szparagami w szynce parmeńskiej

Szybki, efektowny, ale i niewymagający zdolności manualnych obiadek. Szynkę parmeńską można zastąpić jakąkolwiek szynką wędzoną, np. jamon serrano, san daniele, lub nawet zwykłą szynką szwarcwaldzką zależnie od tego co mamy w lodówce :)


Składniki

(na 4 porcje)
Roladki drobiowe
- 2 piersi z kurczaka
- 12 zielonych szparagów
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Czerwone pesto
- 15-20 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- garść liści bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- tarty parmezan
- 200 g makaronu penne

Przygotowanie

Piersi z kurczaka przekroić w poprzek na pół otrzymując równe filety, rozbić na wysokość ok. centymetra. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdym filecie ułożyć 3 zielone szparagi i zwinąć roladki. Każdą roladkę zawinąć w plaster szynki parmeńskiej. Piekarnik nagrzać do 200 C. Roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia, polać je z wierzchu oliwą z oliwek i piec przez 13-15 minut.
W międzyczasie przygotować czerwone pesto: ugotować makaron penne, a wszystkie składniki pesto, czyli suszone pomidory, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Gotowe pesto wymieszać z makaronem penne, posypać startym parmezanem i podawać razem z roladkami drobiowymi. Smacznego!

1 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi