Bułki pszenne

Jak tytuł wskazuje, dzisiaj przepis na bułki pszenne domowej roboty. Przepis zaczerpnięty z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger, Marie-Theres Wiener (oczywiście nie mogłam powstrzymać się od zmienienia kilku rzeczy).


Składniki

(na 8 bułek)
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml letniej wody
- 125 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- mąka do posypania
- masło do natłuszczenia blachy
- 1 jajko

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski i łyżką zrobić pośrodku wgłębienie. Dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać z niewielką ilością letniej wody. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać letnią wodę z mlekiem i wlać do mąki. Dodać sól, masło i wyrabiać przez 5 minut. Posypać mąką, przykryć i odczekać 45 minut, aż urośnie. Natłuścić blachę. Raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bułki, ułożyć na blaszce i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C , posmarować bułki rozmąconym jajkiem z małą ilością wody i naciąć je z wierzchu na krzyż. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego!

3 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi