Orientalny makaron z wieprzowiną i krewetkami

Witam. Listopad już się kończy, a to dopiero moja pierwsza notka na blogu w tym miesiącu. Wszystko przez to, że aparat mi świruje, a robienie zdjęć telefonem nie przynosi oczekiwanych rezultatów przy sztucznym świetle. Jednak mam nadzieję, że niedługo się poprawię ;) Dzisiaj przepis na bardzo, bardzo szybki makaron orientalny z wieprzowiną i krewetkami.



Składniki:

- 500g polędwicy wieprzowej
- kilkanaście krewetek black tiger
- pół szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka startego imbiru
- makaron Mie (lub inny azjatycki)
- świeży szczypiorek
- pół szklanki kiełków fasoli mung
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
- pół szklanki grzybów moon
- 1 cebula
- olej ryżowy

Przygotowanie:

W woku rozgrzać olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wieprzowinę pokrojoną w paseczki i smażyć na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie lekko zrumienione. Dodać kiełki fasoli mung, marchewkę pokrojoną w cienkie paski, grzyby moon i smażyć do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotować sos: do miseczki wlać pól szklanki sosu sojowego, dodać 3 łyżki cukru i łyżeczkę startego imbiru, wymieszać. Dodać krewetki i wlać sos. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając, do czasu aż krewetki będą różowe, a sos lekko odparuje. Dodać przygotowany wcześniej makaron i wymieszać. Podawać ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi