Sernik z truskawkami

Przepis na pyszny sernik z truskawkami. Miałam wielką ochotę na kontrastową czerwień na zdjęciu, więc użyłam mrożonych truskawek. Wiadomo, że to nie to samo co piękne świeże truskawki, ale sernik był bardzo dobry ;) Zaopatrzyłam się w nowy aparat, więc jest nadzieja na apetyczne zdjęcia i częste wpisy na blogu!



Składniki

Spód
- 2,5 szklanki zmielonych biszkoptów (ja użyłam biszkoptów wrocławskich - wystarczy jedno opakowanie)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 70g masła
Nadzienie
- 1kg tłustego twarogu (użyłam półtłustego twarogu sernikowego z wiaderka)
- 270g drobnego cukru
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- 4 jajka
- 160 ml kwaśnej śmietany
- 160 ml słodkiej śmietany
Wierzch
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 2 garści truskawek
Mus truskawkowy
- garść truskawek
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Biszkopty zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i roztopionym masłem. Powstałą kruchą masą wyłożyć spód formy do ciasta dociskając dokładnie palcami. Piec przez 10 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnika zredukować do 160 stopni. Przygotować nadzienie: zmielić twaróg (ja nie musiałam tego robić, ponieważ kupiłam już gotowy 'sernikowy' w kubełku), zmiksować go na gładką konsystencję ze szczyptą soli, aromatem waniliowym, jajkami i śmietanką. Wszystkie składniki dodawać pojedynczo (np. po jednym jajku) i miksować tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Nadzienie wlać do naszej formy ze spodem i piec 1,5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie sernik powinien być ścięty z zewnątrz, leciutko rumiany po bokach. Teraz najważniejsza część - trzeba uważać aby sernik nie opadł. Studzimy sernik przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach i dopiero po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki (na 1-2 cm) i studzimy kolejną godzinę. Gdy sernik całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki na całą noc, powinien spędzić tam kilkanaście godzin. Przygotowujemy masę na wierzch sernika: wszystkie składniki (oprócz truskawek) miksujemy na gładką masę, smarujemy nią równomiernie wierzch sernika i układamy na nim truskawki. Przygotowujemy mus truskawkowy: do rondelka wlewamy troszkę wody i wrzucamy truskawki z cukrem. Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy w blenderze na mus. Sernik kroimy na kawałki i każdą porcję (już na talerzyku) polewamy musem truskawkowym.


4 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi