Kolejny raz orientalne klimaty, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiam te smaki! Eksplozja przypraw i aromatów :)
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (do marynaty)
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1/2 papryczki chilli
- starty 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki cukru
- do smaku: sól, pieprz
- olej ryżowy
- świeża kolendra
- kilka orzechów nerkowca
Składniki
(na 4 porcje)- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (do marynaty)
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1/2 papryczki chilli
- starty 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki cukru
- do smaku: sól, pieprz
- olej ryżowy
- świeża kolendra
- kilka orzechów nerkowca
Ja również uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie smakowite danie.
Tajskie curry to jest coś co lubię. Zdecydowania pełnia smaków i aromatów. A u Ciebie wygląda wprost rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWypróbowaliśmy, wyszła absolutna rewelacja :D
OdpowiedzUsuń