Dzisiaj bardzo prosta i szybka zupa, która należy do moich ulubionych potraw i jest nieodłącznym elementem każdej wyprawy na sushi :) Przygotowywałam ją usiłując osiągnąć smak jaki znam z jednej z moich ulubionych restauracji japońskich. Udało się to bez bulionu dashi, który jest dość trudny w przygotowaniu ze względu na słabo dostępne składniki, prawdopodobnie to zasługa dobrej pasty miso. Jest to dość podstawowy przepis, można go urozmaicić dodając do zupy pieczarki lub grzyby shitake a tofu zastąpić na przykład kawałkami łososia.
- 4 pełne szklanki wody
- 4 łyżki pasty miso (zależnie od rodzaju pasty)
- 1/4 szklanki suszonych glonów wakame
- nieduża kostka tofu
- szczypiorek
- kawałek pora
Składniki
(na 4 małe porcje)- 4 pełne szklanki wody
- 4 łyżki pasty miso (zależnie od rodzaju pasty)
- 1/4 szklanki suszonych glonów wakame
- nieduża kostka tofu
- szczypiorek
- kawałek pora
Przygotowanie
Glony wakame namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. Do garnka wlać 4 pełne szklanki wody, zagotować, wymieszać z 4 łyżkami pasty miso (ilość w zależności do rodzaju pasty może się różnić - przeczytaj instrukcję na opakowaniu). Wyłączyć ogień, do garnka dodać przecedzone glony wakame. Do małej chińskiej miseczki nałożyć pokrojone w 1cm kostkę tofu, posiekany szczypior oraz posiekany kawałek pora. Zalać zupką miso z glonami wakame. Smacznego!Pasta Miso |
Zupa miso "chodzi za mną" już jakiś czas, a tu w dodatku trafiam na Twój przepis:) Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!