Zupa rybna z dorszem, krewetkami i soczewicą

Zupa rybna o pomidorowym smaku z dodatkiem soczewicy, na bazie wywaru ze skorupek krewetek. Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna mojego taty, która dość często gości na naszym stole ;)


Składniki

- filet z dorsza (lub innej ryby słonowodnej)
- 10 krewetek black tiger (z ogonkami i głowami)
- pół szklanki soczewicy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koperku otartego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1,5l bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krewetki obrać, oderwać ogonki i odciąć główki. Skorupki z główkami wrzucić do gotującej się wody z bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, a następnie odcedzić i pozbyć się skorupek. W międzyczasie przygotować inne składniki: filet z dorsza pokroić w kosteczkę, obsypać solą, pieprzem i usmażyć na małej patelni, uważając by ryba się nie 'rozwaliła'. Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, drobno pokroić i ugotować w wywarze do miękkości. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, koperek, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Ząbek czosnku rozgnieść, posiekać i również wrzucić do wywaru. Gotować 15 minut, następnie dodać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Pod koniec dodać krewetki (jeżeli są surowe gotujemy kolejne 5 minut, jeżeli wcześniej ugotowane wystarczą 2 minuty, po dłuższym czasie będą gumowate) i podsmażone kawałki dorsza. Smacznego!

1 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy zupy rybnej :) ta twoja wygląda bardzo apetycznie więc może się skusze :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi