Makaron z łososiem, czerwoną papryką i dymką

Ostatnio mam wyjątkowo wielką fazę na dania kuchni azjatyckiej... Cały czas marzą mi się orientalne smaki, a kolendra 'schodzi' w domu kilogramami :) Dzisiaj pyszna, łagodna potrawa - makaron z łososiem, czerwoną papryką i dymką.


Składniki

- 300g filetu z łososia bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule dymki
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- olej ryżowy
- sezam do posypania
- orientalny makaron (Mie, Udon lub inny)

Przygotowanie

Łososia pokroić w 2cm kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym w woku (rzadko mieszając, aby łosoś pozostał w kawałkach), przełożyć do osobnego naczynia, wok przetrzeć czystą szmatką. Cebulę dymkę pokroić w piórka, czerwoną paprykę w cienkie paski. Warzywa podsmażyć w woku na oleju ryżowym. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 wody i 4 łyżki cukru. Przygotowany sos wlać do woka z podsmażonymi warzywami i zredukować. Następnie dodać podsmażonego łososia i wymieszać. W międzyczasie ugotować orientalny makaron i wymieszać go z zawartością woka. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem i łyżeczką sezamu. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ojej teraz i ja mam wielką ochotę na takie azjatyckie dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało być przepyszne bo wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i pysznie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie orientalne dania, ale z łososiem nie robiłam jeszcze żadnego, wstyd przyznać.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi