Makaron jajeczny z łososiem i krewetkami

Ciekawe danie z orientalnymi składnikami. Standardowo powstało z braku czasu i sensownego zaopatrzenia w lodówce :)


Składniki

(na 4 porcje)
- 250 g filetu z łososia
- 10 krewetek black tiger
- makaron jajeczny do potraw z woka
- pół szklanki kiełków fasoli mung
- 1 szalotka
- 1/3 papryczki chilli
- 2 cm kawałek pora
- 1/3 szklanki groszku konserwowego
- 1 jajko
- sezam do posypania
- olej ryżowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Filet z łososia pokroić w kostkę. W woku rozgrzać olej ryżowy, zeszklić cebulę szalotkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć łososia. Dodać krewetki, kiełki fasoli mung, posiekaną papryczkę chilli bez ziarenek, posiekany kawałek pora, groszek konserwowy i smażyć przez 4 minuty. Następnie dodać roztrzepane jajko i smażyć na dużym ogniu kolejne 2 minuty ciągle mieszając. W międzyczasie ugotować makaron jajeczny do dań z woka i dodać go do naszej potrawy. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszać, doprawić do smaku, posypać sezamem. Smacznego!

1 komentarze:

  1. Za fajne przepisy i super zdjęcia ;)
    Nominuję Twój blog do liebster blog.
    Zapraszam do odwiedzin mojego.
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi