Pomysł oparty na tarcie z wędzonym łososiem według Pascala, jednak troszkę zmieniony - między innymi kupne ciasto francuskie zastąpiłam ciastem domowej roboty ;)
- 125 g mąki pszennej
- 75 g masła
- szczypta soli
- odrobina zimnej wody
Farsz
- 100 g wędzonego łososia
- 200 g mozzarelli
- 2 pomidory
- 2 cm kawałek pora
- kilka listków bazylii
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, oregano
Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojonego wędzonego łososia w plastrach, następnie ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojone pomidory. W plastikowej misce wymieszać roztrzepane jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalać wnętrze tarty. Wierzch posypać posiekanym porem. Doprawić oregano i bazylią. Piec około 30 minut. Smacznego!
Składniki
Ciasto- 125 g mąki pszennej
- 75 g masła
- szczypta soli
- odrobina zimnej wody
Farsz
- 100 g wędzonego łososia
- 200 g mozzarelli
- 2 pomidory
- 2 cm kawałek pora
- kilka listków bazylii
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie
Formę do tart wysmarować masłem lub olejem. Do plastikowej miski wsypać mąkę pszenną, schłodzone pokrojone masło i szczyptę soli. Miksować do momentu, w którym składniki zaczną przypominać zacierki. Następnie dodać odrobinę zimnej wody i wyrobić ciasto. Rozwałkować na kółko o średnicy większej od formy do tarty. Delikatnie przenieść i wypełnić wnętrze formy, odkroić nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędziach. W dnie tarty zrobić kilka dziurek widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać fasolki do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Następnie usunąć papier z fasolkami i piec kolejne 5 minut.Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojonego wędzonego łososia w plastrach, następnie ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojone pomidory. W plastikowej misce wymieszać roztrzepane jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalać wnętrze tarty. Wierzch posypać posiekanym porem. Doprawić oregano i bazylią. Piec około 30 minut. Smacznego!
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńwow! ciasto francuskie domowej roboty!! szacunek!! w dodatku z łososiem, wg mnie wszystko z łososiem jest pyszne, uwielbiam go pod każdą postacią, ma pełno kwasów omega 3, selenu jodu czy wapna... samo zdrowie, ja zazwyczaj kupuję tego firmy suempol, bo cenię sobie dobrą jakość, ale łososia nigdy za mało :) a twoja tarta wygląda bosko, no i ciasto własnej roboty też jest 100 razy lepsze niż jakieś tam kupne
OdpowiedzUsuń