Moussaka

Grecka Moussaka - wspomnienie wakacji :) Przepis na zapiekankę z bakłażanami i dodatkiem cynamonu. Moussaka to danie typowo greckie, które występuję w wielu różnych odmianach zależnie od regionu. Niepowtarzalny i charakterystyczny smak zawdzięcza odrobinie cynamonu.


Składniki

(na 6 porcji)
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 bakłażany
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cynamonu (zależnie od smaku)
- 2 łyżeczki bazylli
- 2 łyżeczki oregano

Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- 300 ml mleka
- 150g sera tartego mozzarella
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażan pokroić w okrągłe plastry, posolić i odstawić na 30 minut do puszczenia soków. Po tym czasie dokładnie opłukać, wysuszyć i włożyć do piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia, około 15 minut w 180 C.

Rozpocząć przygotowanie sosu mięsno-pomidorowego. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek rozgnieść i razem zeszklić na patelni na oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone i przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylię i cynamon. Podsmażyć do lekko brązowego koloru, a następnie dodać pomidory z puszki. Sos dusić około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.

Przygotować sos beszamelowy - w rondelku roztopić masło, a następnie dodać mleko. Na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania i odstawić. Dodać przyprawy - sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wsypać startą mozzarellę i dokładnie wymieszać. Ser powinien się lekko rozpuścić. Sos odstawić na chwilkę do ostudzenia, następnie roztrzepać 4 jajka i dodać je do sosu, bardzo dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć bakłażany naprzemiennie z sosem mięso pomidorowym zaczynając od bakłażanów na spodzie. Wierzch zalać sosem beszamelowym z jajkami. Piec do zrumienienia wierzchniej warstwy, około 30 minut w 180 C.

Moussaka od razu po wyjęciu z piekarnika może się rozpadać. Jednak po ostudzeniu i ponownym odgrzaniu, nie powinno już być takiego problemu. Podawać ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!




6 komentarze:

  1. Strasznie dawno nie jadłam moussaki. Ależ mi narobiłaś na nią ochoty :) Ja zwykle robię ją z dodatkiem ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często robiłam ją z ziemniakami, teraz jednak w ramach 'ograniczania węglowodanów' postawiłam z nich zrezygnować tak jak z mąki w sosie beszamelowym :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie ;) a jak jest sos beszamelowy to na pewno pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to danie! Bardzo smaczne, polecam!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne zdjęcia! chętnie bym zjadła ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Mussaka wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ;) Zapraszam również do mnie.http://kulinarne-kombinacje-malej-blondyneczki.blog.pl/ Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.
 

Obserwuj

Facebook

Tu jestem

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Lista Blogów Kulinarnych

Top Blogi